Elektronik İhalelerde Geçici Teminat Mektuplarının Sunulma Şartları

elektronik ihale geçici teminat mektubu

Elektronik İhalelerde Geçici Teminat Mektuplarının Sunulma Şartları

Elektronik İhalelerde Geçici Teminat Mektuplarının Sunulma Şartları 700 465 Edat Yücel Seyhan

Elektronik ortamda teklif alınan ihaleler, teknolojinin sunduğu avantajları kullanarak süreçlerin daha hızlı ve şeffaf bir şekilde yürütülmesini sağlar. Ancak bu ihalelerde, geçici teminat mektuplarının sunulmasıyla ilgili belirli usul ve kurallar bulunmaktadır. Kamu İhale Kurulu’nun 16 Ekim 2024 tarihli ve 2024/UY.I-1341 sayılı kararında, elektronik ortamda alınan tekliflerde, geçici teminat mektuplarının yalnızca elektronik ortamda sunulabileceği, fiziki geçici teminat mektuplarının ise yeterlilik belgeleri için kullanılamayacağına hükmedilmiştir. Bu karar, ihale süreçlerinde elektronik belgelerin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Elektronik İhale Geçici Teminat Mektubu Hakkında Karar

ELEKTRONİK ORTAMDA TEKLİF ALINMASINA İMKÂN TANINAN İHALELERDE, GEÇİCİ TEMİNAT MEKTUPLARININ YALNIZCA ELEKTRONİK ORTAMDA SUNULABİLECEĞİ, FİZİKİ GEÇİCİ TEMİNAT MEKTUPLARININ YETERLİLİĞİ TEVSİK İÇİN SUNULAMAYACAĞI HAKKINDA Kamu İhale Kurulu’nun 16.10.2024 tarih ve 2024/UY.I-1341 sayılı kararında;

Öncelikle elektronik ortamda teklif alınmasına imkân tanınan ihalelerde, geçici teminat mektuplarının yalnızca elektronik ortamda sunulabileceği, fiziki geçici teminat mektuplarının yeterliliği tevsik için sunulamayacağı, isteklilerin Kanun’da belirtilen ve geçici teminat olarak belirlenen diğer değerleri İdare Şartname’de belirtilen saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırabilecekleri ve bunlara ilişkin belgelerin bilgisayarda taratılarak, istekli tarafından EKAP üzerinden e-teklif kapsamında gönderilebileceği anlaşılmaktadır.

Sonuç

Elektronik ortamda gerçekleştirilen ihalelerde belge sunum kurallarına uygun hareket edilmesi, tekliflerin geçerliliği açısından kritik öneme sahiptir. Bu tür ihalelerde karşılaşılan hukuki uyuşmazlıkların çözümü ve idare ile katılımcılar arasında denge kurulması için bir ihale avukatının uzmanlığı, süreçlerin başarılı şekilde yönetilmesine katkı sağlar.

Edat Yücel Seyhan

2003-2007 yılları arasında Kamu İhale Kurumu uzmanlığı, 2007-2011 yılları arası Ankara İdare Mahkemesi üyeliği, 2011-2016 yılları arası Danıştay 13. Daire üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Birisi Kamu İhale Hukuku alanında olmak üzere iki adet ortak kitap çalışması, çoğu ihale hukuku alanında olmak üzere çok sayıda makale çalışması bulunmaktadır.

All stories by:Edat Yücel Seyhan

Leave a Reply

      error: Content is protected !!