Kamu İhale Mevzuatı İle İlgili Sorular ve Cevaplar 4

kamu ihale mevzuatı seri 4

Kamu İhale Mevzuatı İle İlgili Sorular ve Cevaplar 4

Kamu İhale Mevzuatı İle İlgili Sorular ve Cevaplar 4 700 465 Edat Yücel Seyhan

Daha önceki yazı dizisinde ilk 3 tanesini yayınladığımız Kamu İhale Mevzuatı ile ilgili Sorular ve Cevaplar başlıklı yazımızın dördüncü serisindeyiz. Bu bölümde de yine kamu ihale mevzuatı ve hukuku ile ilgili en çok merak edilen konular ve cevapları verilmeye çalışacak. Bu konuda yayınlanan diğer makalelere erişmek için aşağıdaki adresleri kullanabilirsiniz.

Kamu İhale Mevzuatı Sorular ve Cevaplar 1

Kamu İhale Mevzuatı Sorular ve Cevaplar 2

Kamu İhale Mevzuatı Sorular ve Cevaplar 3

İsteklilerden Analiz Ve Hesap Cetveli İstenilmesi

İsteklilerden teklifleri kapsamında analiz ve hesap cetveli sunmaları istenebilir mi?

İsteklilerden teklifleri kapsamında analiz ve hesap cetveli sunmaları istenmeyecektir. Analizler ve hesap cetveli, 4734 sayılı Kanunun 38. maddesi uyarınca teklif fiyatı aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerin tekliflerinin önemli bileşenleri ile ilgili ayrıntıların belirlenmesi amacıyla, sadece aşırı düşük teklif sahibi isteklilerden istenecektir.

İsteklilerin Kamu Kurumlarınca Belirlenmiş Fiyatlardan Daha Yüksek Fiyat Teklif Etmeleri Durumu

İsteklilerin iş kalemleri/iş grupları için kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış cari yıl birim fiyatları veya bu fiyatlardan daha yüksek fiyatları teklif etmeleri durumunda analiz düzenlemeleri zorunlu mudur?

İsteklilerin iş kalemleri/iş grupları için kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış cari yıl birim fiyatları veya bu fiyatlardan daha yüksek fiyatları teklif etmeleri ve söz konusu iş kalemleri/grupları için; hangi kamu kurum ve kuruluşunun birim fiyatını kullandıklarını, birim fiyat poz numarasını da yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları durumunda analiz düzenlemeleri zorunlu değildir. Bu kapsamda; isteklilerin, kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış “kar ve genel gider içermeyen birim fiyatların” üzerine, kendi belirledikleri “kar ve genel gideri” ilave ederek birim fiyatlarını oluşturmaları durumunda da; hangi kamu kurum ve kuruluşunun “kar ve genel gider hariç birim fiyatını” kullandıklarını ve kendi belirledikleri “kar ve genel gider” tutarını yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları halinde de, söz konusu iş kalemleri/iş grupları için analiz düzenlemeleri zorunlu değildir.

Karma Sözleşmeler

Yapım işleri için hangi hallerde karma sözleşme yapılabilir?

4734 sayılı Kanunun 62. maddesinin (c) bendi uyarınca; ihale konusu yapım işinin özgün nitelikte ve karmaşık olması nedeniyle teknik ve mali özelliklerinin gerekli olan netlikte belirlenemediği işler ile doğal afetler nedeniyle uygulama projesi yapılması için yeterli süre bulunmayan yapım işlerinde ön veya kesin proje üzerinden, her türlü onarım işleri ile işin yapımı sırasında belli aşamalarda arazi ve zemin etütleri gerektirmesi nedeniyle ihaleden önce uygulama projesi yapılamayan, bina işleri hariç, yapım işlerinde ise kesin proje ile ihaleye çıkılabilmesi ve bu işlerin uygulama projesi yapılabilen kısımlar için anahtar teslimi götürü bedel, uygulama projesi yapılamayan kısımlarında ise her bir kalem iş için birim fiyat teklif almak suretiyle ihale yapılabilmesi mümkün olup, bu şekilde gerçekleştirilen ihaleler sonucunda da 4735 sayılı Kanunun 6. maddesinin (d) bendi uyarınca karma sözleşme düzenlenebilir.

Yükleniciden Araç Ve Gereç İstenilmesi

Yapım işinin yürütülmesinde ihtiyaç duyulan araç, gereç ve malzemelerin yüklenicilere aldırılması mümkün müdür?

İdareler tarafından, ihale konusu işin yürütülmesi sırasında kontrol aracı, bilgisayar, telefon, faks v.b. araç, gereç ve malzemelerin yani ihale konusu iş kapsamında yer almayan hususların yerine getirilmesi yükleniciden istenilemez. Ancak ihale konusu işin yürütülmesi ile doğrudan ilgili olması, kullanım süre ve şekillerinin ihale dokümanında belirtilmesi kaydıyla, ihale dokümanında araç, gereç ve malzemelerin yüklenici tarafından temin edileceğine ilişkin düzenleme yapılması mümkündür.

Mal Alım İhalelerinde Ekonomik Ve Mali Yeterliğe İlişkin Belgeler

Mal alımı ihalelerinde ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgelerin istenilmesinin zorunlu olduğu ve olmadığı durumlar nelerdir?

Belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan ihaleler hariç, yaklaşık maliyeti eşik değerin altında olan her türlü mal alımı ihalelerinde, ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler istenmeyecektir. Ancak yaklaşık maliyeti eşik değere eşit ve üzerinde olan açık ihale usulü ve pazarlık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile yaklaşık maliyetine bakılmaksızın belli istekliler arasında yapılan ihalelerde ise ekonomik ve mali yeterlik belgelerinden birinin veya tamamının istenip istenmeyeceği idarenin takdirinde bulunmaktadır.

Bu yazımız ile birlikte daha önce yazılmış olan Kamu İhale Hukukunda Şikayet ve İtirazen Şikayet

Ata Hukuk Ofisi

Özel İmalat Süreci Gerektiren Mal Alımı İhalelerinde İş Deneyim Belgesi

Özel imalat süreci gerektiren mal alımı ihalelerinde iş deneyim belgesi ile birlikte hangi belgenin istenilmesi zorunludur?

Özel imalat süreci gerektiren mal alımı ihalelerinde, iş deneyimini gösteren belgelerin istenilmesi durumunda; iş deneyimini gösteren belgelerle birlikte alım konusu işe ilişkin üretim kapasite raporunun da istenilmesi zorunludur. Aday veya isteklinin, bu iki belgeden birini sunması yeterlidir. Bu çerçevede aday veya isteklinin iş ortaklığı olması durumunda iş ortaklığı, iş deneyimini gösteren belge veya kapasite raporunun birini sunarak bu yeterlik kriterini sağlamak zorundadır. Bir başka ifadeyle iş ortaklığının üyelerinin tamamının iş deneyimini gösteren belge veya kapasite raporu sunması zorunludur.

Mal Alımı İhalelerinde İstenilmeyecek Sertifikalar

Mal alımı ihalelerinde istenilmeyecek olan sertifikalar nelerdir?

Mal alımı ihalelerinde, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Yönetim Sistemi (HACCP), İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS), Bilgi Teknolojisi-Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (ISO 22000), Sosyal Sorumluluk Standardı (SA 8000), İyi Hijyen Uygulamaları (GPP) sertifikaları istenmeyecektir.

Mal Alımı İhalelerinde Teknik Şartname

Mal alımı ihalelerinde teknik şartnamenin hazırlanması zorunlu mudur ve nasıl hazırlanmalıdır?

İdare tarafından mal alımı ihalelerinde alım konusu mal veya malların teknik kriterlerinin ve özelliklerinin belirtildiği teknik şartname hazırlanması zorunludur. Teknik şartnamenin hazırlanmasında, 4734 sayılı Kanunun 12. maddesi ve Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 14. maddesinin esas alınması gerekmektedir.

Yedek Parça Alımlarında Marka Belirtilmesi

Yedek parça alımlarında marka belirtilebilir mi?

Yedek parça alımlarında, alım konusu malın tanımının yapılabilmesi için, yedek parçasına ihtiyaç duyulan ana malın marka ve modelinin teknik şartnamede belirtilmesi mümkündür.

Mal Alımı İhalelerinde Kalite Yönetim Sistem Belgesi

Mal alımı ihalelerinde kalite yönetim sistem belgesi ve çevre yönetim sistem belgesi hangi durumlarda istenebilir?

Kalite yönetim sistem belgesi ve çevre yönetim sistem belgesi sadece özel imalat süreci gerektiren mal alımı ihalelerinde istenebilecektir. Bu belgelere yönelik düzenlemelerde, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 42. maddesi esas alınması gerekmektedir.

Mal Alımı İhalelerinde Deney Analiz Kalibrasyon Laboratuvarı

Hangi durumlarda “deney-analiz-kalibrasyon laboratuvarları veya muayene kuruluşları” için düzenleme yapılabilir?

Özel imalat süreci gerektiren mal alımlarında “deney-analiz-kalibrasyon laboratuvarları veya muayene kuruluşları” tarafından üretimin veya malın kontrolünün yapılmasına yönelik teknik şartnamede veya sözleşme tasarısında düzenleme yapılabilir. Ancak bu husus, ihaleye katılımda bir yeterlik kriteri olarak düzenlenemez. Yapılacak düzenlemelerde Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 41. maddesi esas alınmalıdır.

Çevre Yönetim Sistem Belgesinin Sunulması

Kalite yönetim sistem belgesinin ve çevre yönetim sistem belgesi nasıl sunulmalıdır?

Kalite yönetim sistem belgesinin ve çevre yönetim sistem belgesinin Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları veya Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenmesi zorunludur.

Sonuç

Ata Hukuk Ofisi ihale mevzuatı ve ihale hukuku konusunda uzman ve deneyimli bir kadro ile hizmet vermektedir. İhale mevzuatına ilişkin karşılaştığınız ihtilaflarda ihale avukatı desteği ile hareket etmeniz önemlidir.

Edat Yücel Seyhan

2003-2007 yılları arasında Kamu İhale Kurumu uzmanlığı, 2007-2011 yılları arası Ankara İdare Mahkemesi üyeliği, 2011-2016 yılları arası Danıştay 13. Daire üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Birisi Kamu İhale Hukuku alanında olmak üzere iki adet ortak kitap çalışması, çoğu ihale hukuku alanında olmak üzere çok sayıda makale çalışması bulunmaktadır.

All stories by:Edat Yücel Seyhan

Leave a Reply