Mahalli İdareler Seçimi Nedeniyle Yapılacak İhalelerde Süre

ihalede süre

Mahalli İdareler Seçimi Nedeniyle Yapılacak İhalelerde Süre

Mahalli İdareler Seçimi Nedeniyle Yapılacak İhalelerde Süre 700 465 Edat Yücel Seyhan

Makalemizde Kamu İhale Mevzuatını ilgilendiren güncel seçim dönemi ile de ilgisi bulunan bu konuya irdeledik. Mahalli İdareler Seçimi Nedeniyle Yapılacak İhalelerde Süre Ne Kadar Olmalıdır?

Giriş

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Gelecek yıllara yaygın hizmet yüklenmeleri” başlıklı 67’nci maddesinde “Belediyede belediye meclisinin, belediyeye bağlı kuruluşlarda yetkili organın kararı ile park, bahçe, sera, refüj, kaldırım ve havuz bakımı ve tamiri; araç kiralama, kontrollük, temizlik, güvenlik ve yemek hizmetleri; makine-teçhizat bakım ve onarım işleri; bilgisayar sistem ve santralleri ile elektronik bilgi erişim hizmetleri; sağlıkla ilgili destek hizmetleri; fuar, panayır ve sergi hizmetleri; baraj, arıtma ve katı atık tesislerine ilişkin hizmetler; kanal bakım ve temizleme, alt yapı ve asfalt yapım ve onarımı, trafik sinyalizasyon ve aydınlatma bakımı, sayaç okuma ve sayaç sökme-takma işleri ile ilgili hizmetler; toplu ulaşım ve taşıma hizmetleri; sosyal tesislerin işletilmesi ile ilgili işler, süresi ilk mahallî idareler genel seçimlerini izleyen altıncı ayın sonunu geçmemek üzere ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebilir.” Hükmü bulunmaktadır.

Anılan maddenin gerekçesinde “Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa uygun olarak birden fazla yıla sarkan park, bahçe ve havuz bakımı; araç kiralama, temizlik ve yemek hizmetleri; bilgisayar, faks, fotokopi gibi teknolojik ürünlerin bakım ve onarımı gibi işlerde, süresi ilk mahallî idareler genel seçimlerini izleyen altıncı ayın sonunu geçmemek üzere gelecek yıllara yaygın yüklenme imkânı getirilerek hizmetlerin etkili, verimli ve ekonomik olarak sunulması imkânı getirilmektedir.” Açıklaması yer almaktadır.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması”  başlıklı 40’ıncı maddesinde “37 ve 38 inci maddelere göre yapılan değerlendirme sonucunda ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılır.

İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir.

İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder . …” hükmü,

Anılan Kanun’un “Kesinleşen ihale kararlarının bildirilmesi” başlıklı 41’inci maddesinde “İhale sonucu, ihale kararının ihale yetkilisi tarafından onaylandığı günü izleyen en geç üç gün içinde, ihale üzerinde bırakılan dahil olmak üzere, ihaleye teklif veren bütün isteklilere bildirilir. İhale sonucunun bildiriminde, tekliflerin değerlendirmeye alınmama veya uygun bulunmama gerekçelerine de yer verilir.

İhale kararının ihale yetkilisi tarafından iptal edilmesi durumunda da isteklilere gerekçeleri belirtilmek suretiyle bildirim yapılır.

İhale sonucunun bütün isteklilere bildiriminden itibaren; 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün geçmedikçe sözleşme imzalanamaz. …” hükmü,

Bahse konu “Sözleşmeye davet “ başlıklı 42’nci maddesinde “41 inci maddede belirtilen sürelerin bitimini, ön mali kontrol yapılması gereken hallerde ise bu kontrolün tamamlandığı tarihi izleyen günden itibaren üç gün içinde ihale üzerinde bırakılan istekliye, tebliğ tarihini izleyen on gün içinde kesin teminatı vermek suretiyle sözleşmeyi imzalaması hususu bildirilir. …” hükmü bulunmaktadır.

Kamu ihale hukuku konusunda en çok sorulan diğer sorulara cevapları da yazdığımız makalelerden bulabilirsiniz.

Konuya ilişkin Kamu İhale Kurulu’nun bir kararında şu ifadeler yer almaktadır: 

“Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

  1. a) Adı: Kent Temizliğinde Kullanılmak Üzere Araç ve İş Makinesi Kiralama Hizmet İşi (Şoförsüz)
  2. b) Türü: Hizmet alımı
  3. c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

  1. d) Kodu:
  2. e) Miktarı: 31 Adet Araç ve İş Makinesi Kiralama

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

  1. f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: … Temizlik İşleri Müdürlüğü” düzenlemesi,

Başvuruya konu ihaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşin süresi, işe başlama tarihinden itibaren 9 (Dokuz) aydır

9.2. Bu sözleşmenin uygulanmasında sürelerin hesabı takvim günü esasına göre yapılmıştır.” düzenlemesi,

Anılan Tasarı’nın “ İşin yapılma yeri, işyeri teslim ve işe başlama tarihi” başlıklı 10’uncu maddesinde “10.1. İşin yapılacağı yer/yerler: … Belediyesi Mücavir Alanları ve İdarenin Görevlendireceği Yerler

10.2. İşyerinin teslimine ilişkin esaslar ve işe başlama tarihi: Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 5 (Beş) gün içinde işyeri teslimi yapılarak işe başlanır. …” düzenlemesi,

Başvuruya konu ihaleye ait Teknik Şartname’de “Bu teknik şartname … Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan, ilçe sınırları kent temizliği işlerinde kullanılmak üzere kiralanacak araçların ve iş makinalarının teknik özelliklerini, denetim ve muayene metotlarını ve ilgili diğer hususları esas alır. …” düzenlemesi yer almaktadır.

İhale işlem dosyası incelendiğinde; başvuruya konu ihalenin … Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından 27.11.2023 tarihinde elektronik ortamda gerçekleştirilen “Kent Temizliğinde Kullanılmak Üzere Araç ve İş Makinesi Kiralama Hizmet İşi (Şoförsüz)” hizmet alımı ihalesi olduğu, bahse konu ihaleye 5 isteklinin e-teklif sunduğu, 30.11.2023 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin … , ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin ise … olarak belirlendiği,

Yukarıda aktarılan 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 67’nci maddesindeki düzenlemenin; sadece gelecek yıllara yaygın hizmet alımları için bir sınırlama getirdiği, anılan Kanun hükmünün amacının ise belediyelerin gelecek yıllara yaygın yüklenme yapmalarına olanak tanırken bir sonraki mahalli idareler dönemini uzun süreli borç altına sokma ihtimalini asgarî bir düzeye indirmek olduğu anlaşılmaktadır.

Başvuru sahibinin iddiasına yönelik, Yüksek Seçim Kurulu Kararı çerçevesinde mahallî idareler genel seçimlerinin 31.03.2024 tarihinde gerçekleşeceği göz önüne alınarak yapılan incelemede;

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun yukarıda aktarılan 67’nci maddesi uyarınca gelecek yıllara yaygın hizmet yüklenmeleri bakımından somut olay bakıldığında, 31 Mart 2024 tarihini izleyen altıncı ayın sonunu geçmemek üzere ihale yapılabileceği, ancak, başvuruya konu ihaleye ait Sözleşme Tasarısı’nda işin süresinin işe başlama tarihinden itibaren 9 ay, işe başlama tarihinin ise sözleşme imzalanmasından itibaren 5 gün olarak düzenlendiği, bu çerçevede; ihale konusu hizmet işinin yıllara yaygın olmaması, ihale konusu işin süresinin aynı takvim yılı içerisinde başlayıp, aynı yıl içerisinde sonlanacağı ve bu sürenin seçimin yapılacağı takvim yılı içerisinde kaldığı hususları birlikte göz önüne alındığında, ihale konusu işin söz konusu madde kapsamının dışında değerlendirilmesi gerektiği, bu nedenle şikâyete konu ihalenin gerçekleştirilmesinin anılan mevzuata aykırılık teşkil etmediği anlaşılmış olup başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.”

Kararda ifade edildiği üzere, ihale konusu işin gelecek yıllara yaygın olmaması nedeniyle mevzuata aykırılık bulunmamıştır. Yine kararda ifade edildiği üzere, 5393 sayılı Kanunun 67. Maddesinde ifade edilen gelecek yıllara yaygın ihalelerin süresinin ilk mahallî idareler genel seçimlerini izleyen altıncı ayın sonunu geçmemesi gerekmektedir.

Sonuç

Ata Hukuk ofisi uzman ve deneyimli avukat ve danışman kadrosu ile kamu ihale hukuku konusunda titiz hizmet vermektedir. Bu nedenle ihale avukatı olarak bir çok konuya açıklık getirmiştir. Aşağıda İhale Hukuku ile ilgili en son yazdığımız makalelerin bir listesi bulunmaktadır. İhale hukuku ile ilgili merak ettiğiniz konularda bu makaleleri de okuyabilirsiniz.

Kamu ihale mevzuatı ile ilgili en çok merakedilen sorular ve cevapları

Kamu ihale mevzuatı ile ilgili sorular ve cevaplar 2

Kamu ihale mevzuatı ile ilgili sorular ve cevaplar 3

Kamu ihale mevzuatı ile ilgli sorular ve cevaplar 4

Kamu İhale Hukukunda Şikayet ve İtirazen Şikayet

Edat Yücel Seyhan

2003-2007 yılları arasında Kamu İhale Kurumu uzmanlığı, 2007-2011 yılları arası Ankara İdare Mahkemesi üyeliği, 2011-2016 yılları arası Danıştay 13. Daire üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Birisi Kamu İhale Hukuku alanında olmak üzere iki adet ortak kitap çalışması, çoğu ihale hukuku alanında olmak üzere çok sayıda makale çalışması bulunmaktadır.

All stories by:Edat Yücel Seyhan

Leave a Reply