Ön Mali Kontrol Sonrası Kesinleşen İhale Kararının İptali Mevzuata Uygun mu?

kesinleşen ihale kararı iptali mevzuata uygunluk

Ön Mali Kontrol Sonrası Kesinleşen İhale Kararının İptali Mevzuata Uygun mu?

Ön Mali Kontrol Sonrası Kesinleşen İhale Kararının İptali Mevzuata Uygun mu? 700 465 Edat Yücel Seyhan

İhale süreçlerinde ön mali kontrol aşaması, kararların hukuki ve mali uygunluğunu sağlamak için kritik bir adımdır. Ancak, ön mali kontrol sonucu kesinleşmiş bir ihale kararının iptali, tartışmalı bir konu olabilmektedir. Danıştay 13. Dairesi’nin 19 Şubat 2018 tarihli ve E:2015/5897, K:2018/554 sayılı kararında, ön mali kontrol sonucunda kesinleşen bir ihale kararının iptal edilmesinin mevzuata uygun olduğuna hükmedilmiştir. Bu karar, kamu yararı gözetilerek alınan iptal kararlarının hukuki zeminini netleştirmektedir.

Ön Mali Kontrol Sonrası Kesinleşen İhale Kararının İptali Mevzuata Uygun mu?

ÖN MALİ KONTROL SONUCUNDA KESİNLEŞEN İHALE KARARININ İPTAL EDİLMESİNİN MEVZUATA UYGUN OLDUĞU HAKKINDA Danıştay 13. Dairesinin 19.2.2018 tarih ve E:2015/5897, K:2018/554 sayılı ONAMA kararında;

Dosyanın incelenmesinden, 03.12.2014 tarihli açık ihale usulünde yeterlik başvurusu zarf açma ve belge kontrol tutanağında, “yıl sonu bilançosu veya eşdeğer belgelerin” var olduğu şeklinde işaretlendiği, 15.12.2014 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin, en avantajlı teklifi veren davacı şirket uhdesinde bırakılmasına karar verildiği ve ihale kararının onaylandığı, ihale işlem dosyasının ön mali kontrolünün yapılması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na gönderildiği, Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın 30.12.2014 tarih ve 194181 yazısıyla “gelir tablosu ve eşdeğer belgelerin” var olmadığı görüşünün belirtildiği, bunun üzerine Karabük Valiliği Yücel Huzurevi Müdürlüğü’nce 08.01.2015 tarihli işlem ve ihale kararının iptaline karar verildiği, işlemin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Davacı şirketin, 03.12.2014 tarihli açık ihale usulünde yeterlik başvurusu zarf açma ve belge kontrol tutanağı incelendiğinde, dava konusu ihalesinin iptal sebebi olarak gösterilen “gelir tablosunun” ayrı bir sutun olarak yer almadığı, şartnamede “bilançonun” dışında ayrıca “gelir tablosunun” da isteklilerce sunulması gerektiğinin düzenlendiği, zarf açma ve belge kontrol tutanağında “gelir tablosu” için herhangi bir bölüm olmadığı, dava konusu ihalenin de “gelir tablosunun” sunulmamış olması gerekçesiyle iptal edildiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda, ihalenin iptal sebebi olarak gösterilen toplam ciroyu gösteren “Gelir Tablosu” nun veya eşdeğer belgelerin ihale sırasında idareye sunulduğuna dair herhangi bir somut bilgi ve belge bulunmadığı dikkate alındığında, ihalenin iptaline ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık, işlemin iptali yolundaki Mahkeme kararında ise hukukî isabet bulunmamaktadır.

Sonuç

Kesinleşen ihale kararlarının iptali, kamu yararını koruma amacına hizmet edebilir. Ancak, bu tür iptal kararlarında mevzuata uygunluk şarttır. Sürecin doğru yönetilmesi ve tarafların haklarının korunması için bir ihale avukatının rehberliği, idareler ve istekliler açısından kritik bir önem taşır.

Edat Yücel Seyhan

2003-2007 yılları arasında Kamu İhale Kurumu uzmanlığı, 2007-2011 yılları arası Ankara İdare Mahkemesi üyeliği, 2011-2016 yılları arası Danıştay 13. Daire üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Birisi Kamu İhale Hukuku alanında olmak üzere iki adet ortak kitap çalışması, çoğu ihale hukuku alanında olmak üzere çok sayıda makale çalışması bulunmaktadır.

All stories by:Edat Yücel Seyhan

Leave a Reply

      error: Content is protected !!