İhale Dökümanına İtiraz Süresi

ihale dökümanına itiraz süresi

İhale Dökümanına İtiraz Süresi

İhale Dökümanına İtiraz Süresi 700 465 Edat Yücel Seyhan

İhale dökümanına itiraz süresi, dökümana yönelik başvuruların ne zaman yapılması gerektiği hakkında Danıştay 13. Dairesinin 8.6.2022 tarih ve E:2022/1900, K:2022/2550 sayılı kararında,  dokümana itiraz kapsamındaki iddiaların on (10) gün içinde ve her hâlükârda ihale tarihinden üç (3) iş günü öncesine kadar şikâyet başvurusuna konu edilebileceği, ihale dokümanına yönelik mezkûr iddiaların ihale tarihinden sonra ilk kez 24/12/2021 tarihinde Kurum’a yapılan itirazen şikâyet başvurusunda ileri sürüldüğü, her ne kadar şikâyet başvurusuna konu edilmeyen iddiaların itirazen şikâyet başvurusunda ileri sürülemeyeceği gerekçesiyle başvurunun şekil yönünden reddine karar verilmesinde hukuka uygunluk bulunmamakta ise de söz konusu iddialara yönelik başvurunun dokümana itiraz niteliğinde olduğu göz önüne alındığında süresinde yapılmadığına karar verilmiştir.

Aktarılan mevzuatın değerlendirilmesinden, ihale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabileceklerin, Kanun’da belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabileceği, ihale ilanında yer alan hususlara yönelik başvuruların süresinin ilk ilan tarihinden, ön yeterlik ve ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresinin ise dokümanın satın alındığı tarihten başlayarak on (10) gün olduğu, ilan, ön yeterlik veya ihale dokümanına ilişkin şikâyetlerin bu süreleri aşmamak üzere en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç (3) iş günü öncesine kadar yapılabileceği anlaşılmaktadır.
Uyuşmazlığa konu ihaleye ilişkin olarak davacı tarafından yapılan 24/12/2021 tarihli itirazen şikâyet başvurusunda, 5. iddia (Kurul Kararında 3. iddia) olarak: “Teknik Şartname’nin 13’üncü maddesinde yer alan belgelerin sözleşme aşamasında idareye verilmesinin zorunlu olduğunun düzenlendiği, mevzuatta sözleşme aşamasında sunulacak belgelerin belirli olduğu, mali sorumluluk sigortasının bu kapsamdaki belgeler arasında olmadığı, düzenlemenin bu halinin mevzuata aykırı olduğu”; 6. iddia (Kurul Kararında 4. iddia) olarak: “Teknik Şartname’nin 8’inci maddesinde yapılan düzenlemeyle idareye yemek listesinde ve yemek çeşit sayısında değişiklik yapabilme hakkının verildiği, özel durumlarda verilecek menüler ile sahur ve iftar menülerine ilişkin herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı, idarenin yemek çeşidi ve sayısında değişiklik yapabilme hakkının istekliler açısından belirsizliğe neden olduğu, maliyet hesaplamalarının sağlıklı şekilde yapılmasını engellediği,”; 7. iddia (Kurul Kararında 5. iddia) olarak ise: “İdari Şartname’nin 25.3.1’inci maddesi ile Teknik Şartname’nin 8.66’ncı maddesinde iş kapsamında çalışan personelin yemeğinin yüklenici tarafından karşılanacağının düzenlendiği, ancak Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın 2008/42 nolu genelgesi ile şartnamelere işçilerin yemek ihtiyaçlarının hastane tarafından bedelsiz karşılanması yönünde hüküm konmasının uygun görüldüğü, söz konusu ihale dokümanı düzenlemelerinin anılan Genelgeye aykırı olduğu, ayrıca iş kapsamında çalıştırılacak personele verilecek yemeğe ilişkin olarak İdari Şartname’nin 25.3.1’inci ve 48’inci maddesi ile Teknik Şartname’nin 8’inci maddesinde yer alan düzenlemelerin çelişkili olduğu,  isteklilerin ihaleye sağlıklı teklif vermesini engeller nitelikte olduğu” iddialarına yer verildiği, ancak, söz konusu iddialara şikâyet başvurusunda yer verilmediği anlaşılmaktadır.

Bu yazımızla birlikte ihaleye itiraz nasıl yapılır başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Kurul kararında 3. 4. ve 5. başlıklar altında olarak değerlendirilen iddiaların dokümana itiraz niteliğinde oldukları görülmektedir. Bu nedenle, şikâyet başvurusunda ileri sürülmeyen ancak itirazen şikâyet başvurusunda ileri sürülen iddiaların Kurul tarafından incelenip incelenemeyeceği değerlendirilirken, bu ayrımın hukukî sonuçlarının göz önüne alınması gerekmektedir.

İhale dokümanları çok çeşitli olmakla birlikte, türlerine göre dokümanlarda, ihaleye katılım şartları, ihale sürecinin ne şekilde yürütüleceği ve ihale konusu işin özellikleri gibi hususlarda açıklamalara yer verilmektedir. İhale dokümanları, ihaleye ilişkin genel ve kişilik dışı kurallar barındırmaktadır.

4734 sayılı Kanun’un “Tanımlar” başlıklı 4. maddesinde: “İhale dokümanı: İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinde; isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgiler” şeklinde tanımlanış; 4734 sayılı Kanun’da dokümanların hazırlanması, içeriği, değiştirilme şartları, dokümanların ihaleye katılmak isteyenlerce görülmesi ve satın alınmasına ilişkin kurallara yer verilmiş, dokümana ilişkin ayrıntılı düzenlemelerle dokümanın ihale sürecindeki mahiyeti ve önemi kanun düzeyinde ortaya konmuştur.

4734 sayılı Kanun’da, dokümana itiraz niteliğindeki şikâyet başvurularının yasal süresi içinde, ancak en geç ihale tarihinden üç (3) iş günü öncesine kadar yapılabilmesi ve başvuru üzerine inceleme sonucunda diğer aday ve isteklilerin yanı sıra istekli olabileceklere de bildirim yapılması kurala bağlanarak, dokümana itiraz niteliğindeki başvuruları diğer ihale iş ve işlemlerine ilişkin şikâyet başvurularından farklı bir hukukî rejime tabi kılınmıştır.

İhaleye itiraz kapsamında daha önce yazmış olduğumuz şikayet ve itirazen şikayet başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

4734 sayılı Kanun’un 56. maddesinin lafzından, kural olarak, başvuru sahibinin iddialarından sadece şikâyet başvurusunda yer alan iddiaların anlaşılamayacağı, şikâyet ve itirazen şikâyet başvurularında yer alan tüm iddiaların Kurum tarafından incelenmesinin gerektiği, başka bir anlatımla, itirazen şikâyet başvurusunda ileri sürülen iddiaların şikâyet başvurusunda ileri sürülüp sürülmediğine bakılmaksızın incelenmesi gerektiği anlaşılmakla birlikte varılan bu hukukî sonuç ancak aynı hukukî rejime tabi kılınan iddialara ilişkin yapılacak değerlendirmeler açısından geçerlidir.

Davacının 3. 4. ve 5. başlıklar altında değerlendirilen iddialarının dokümana itiraz niteliğinde olduğu, söz konusu iddialara şikâyet başvurusunda yer verilmediği, uyuşmazlık konusu ihalenin 20/12/2021 tarihinde gerçekleştirildiği dikkate alındığında, dokümana itiraz kapsamındaki iddiaların on (10) gün içinde ve her hâlükârda ihale tarihinden üç (3) iş günü öncesine kadar şikâyet başvurusuna konu edilebileceği, ihale dokümanına yönelik mezkûr iddiaların ihale tarihinden sonra ilk kez 24/12/2021 tarihinde Kurum’a yapılan itirazen şikâyet başvurusunda ileri sürüldüğü, her ne kadar şikâyet başvurusuna konu edilmeyen iddiaların itirazen şikâyet başvurusunda ileri sürülemeyeceği gerekçesiyle başvurunun şekil yönünden reddine karar verilmesinde hukuka uygunluk bulunmamakta ise de söz konusu iddialara yönelik başvurunun dokümana itiraz niteliğinde olduğu göz önüne alındığında süresinde yapılmadığı sonucuna varıldığından, dava konusu Kurul kararı ile belirtilen iddialara yönelik başvurunun süre yönünden uygun bulunmamasında hukuka aykırılık, dava konusu Kurul kararının 3. 4. ve 5. başlıklar altında incelenen iddialar yönünden iptali yolundaki temyize konu Mahkeme kararında ise hukukî isabet bulunmamaktadır.

Sonuç

Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet ve akabinde dava açılması, ihale usulleri ve ihale hukuku hakkında bir çok konu sıkı sıkıya şekil şartlarına bağlanmış olup, mağduriyet yaşamamak için bu kurallara uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Özellikle bu kapsamda, konusunda uzman veya ihale hukukunu bilen ihale avukatı olan ofislerinden yardım alınması önem taşımaktadır

Edat Yücel Seyhan

2003-2007 yılları arasında Kamu İhale Kurumu uzmanlığı, 2007-2011 yılları arası Ankara İdare Mahkemesi üyeliği, 2011-2016 yılları arası Danıştay 13. Daire üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Birisi Kamu İhale Hukuku alanında olmak üzere iki adet ortak kitap çalışması, çoğu ihale hukuku alanında olmak üzere çok sayıda makale çalışması bulunmaktadır.

All stories by:Edat Yücel Seyhan

Leave a Reply

      error: Content is protected !!