Bu yazımızın konusunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre idareye şikâyet başvurusu, Kamu İhale Kurumu’na itirazen şikâyet başvurusu yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlardan oluşmaktadır. İhaleye itiraz nasıl yapılır konusu temel giriş noktaları ile ele alınmıştır.
İhaleye İtiraz Nasıl Yapılır?
Yazımızın başlığını “ihaleye itiraz nasıl yapılır” olarak ifade etmiş isek te ihalelere yönelik başvuru yolları şikâyet ve itirazen şikâyettir. 4734 sayılı Kanun ve ikincil mevzuatta şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusu için ayrıntılı düzenlemeler yapılmış olup, bu kurallara ve şekil unsurlarına uygun başvuru yapılmaması halinde hak kaybına uğranılması muhtemeldir.
Şikâyet, ihale sürecindeki işlem ve eylemlerin hukuka aykırı olduğu iddiasıyla aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idareye yapılan başvurudur.
İtirazen şikâyet ise, şikâyet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya süresi içinde karar alınmaması halinde Kuruma yapılan başvurudur.
Şikayet ve İtirazen Şikayet konusunda daha önce yazdığımız yazıyıda okuyabilirsiniz.
Şikayet Başvurusu
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 4. maddesinde şikâyet, ihale sürecindeki işlem ve eylemlerin hukuka aykırı olduğu iddiasıyla aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idareye yapılan başvuru olarak tanımlanmıştır.
Şikâyet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar.
Ilgisi olması nedeniyle danıştay kararını ele aldığımız İhale dokümanına itiraz süresi başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
İtirazen Şikayet Başvurusu
4734 sayılı Kanunun 56. Maddesinde, idareye şikayet başvurusunda bulunan veya idarece alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından 55 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikayet başvurusunda bulunulabileceği hükme bağlanmıştır.
Buna göre, itirazen şikayet başvurusu, ihale sürecinde idareye yapılan şikayet başvuruları üzerine verilen kararların bildirimini izleyen tarihten veya on günlük cevap verme süresi içinde idare tarafından bir karar alınmaması durumunda bu sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren şikayet veya itirazen şikayet üzerine ihalenin iptaline ilişkin olarak idare tarafından alınan kararlara karşı yapılacak başvurularda beş gün, diğer hallerde on gün içinde yapılmalıdır.
Bu yazımızla beraber daha önce yazmış olduğumuz ve danıştay kararını içeren itirazen şikayet başvurularında iddiaların somutluluğu başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
İdari Yargıda Dava Açılması
4734 sayılı Kanunun 57. maddesinde, şikâyetler ile ilgili Kurum tarafından verilen nihai kararların Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerinde dava konusu edilebileceği ve bu davaların öncelikle görüleceği hükmü bulunmaktadır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 20/A maddesinde ise, ihaleden yasaklama kararları hariç ihale işlemlerinin ivedi yargılama usulüne tâbi olduğu ve dava açma süresinin 30 gün olduğuna dair kural bulunmaktadır.
Bu kapsamda, Kamu İhale Kurulu tarafından verilen nihai kararlara karşı Ankara İdare Mahkemelerinde 30 gün içerisinde dava açılabilir.
Sonuç
4734 sayılı Kanun bir anlamda şekil hukukudur. İdareye şikâyet, Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet ve akabinde dava açılması hususu sıkı sıkıya şekil şartlarına bağlanmış olup, mağduriyet yaşamamak için bu kurallara uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Özellikle bu kapsamda, konusunda uzman veya ihale hukukunu bilen ihale avukatı olan ofislerinden yardım alınması önem taşımaktadır.
Leave a Reply