Kamu İhale Kanunu ve Uygulaması Hakkında Soru ve Cevaplar 6

kamu ihale kanunu merak edilenler 6

Kamu İhale Kanunu ve Uygulaması Hakkında Soru ve Cevaplar 6

Kamu İhale Kanunu ve Uygulaması Hakkında Soru ve Cevaplar 6 700 465 Edat Yücel Seyhan

Daha önceki yazı dizisinde ilk 5 tanesini yayınladığımız Kamu İhale Mevzuatı ile ilgili Sorular ve Cevaplar başlıklı yazımızın altıncı serisindeyiz. Bu bölümde de yine kamu ihale kanunu ve uygulaması hakkında en çok merak edilen konular ve cevapları verilmeye çalışacak. Bu konuda yayınlanan diğer makalelere erişmek için aşağıdaki adresleri kullanabilirsiniz.

Kamu İhale Mevzuatı Sorular ve Cevaplar 1

Kamu İhale Mevzuatı Sorular ve Cevaplar 2

Kamu İhale Mevzuatı Sorular ve Cevaplar 3

Kamu İhale Mevzuatı Sorular ve Cevaplar 4

Kamu İhale Mevzuatı Sorular ve Cevaplar 5

Hizmet İhalelerinde İş Deneyim Belgesi

Hizmet alımına ilişkin hangi ihalelerde iş deneyimini gösteren belgelerin istenilmesi zorunlu değildir?

Yaklaşık maliyeti, 4734 sayılı Kanunun 13. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde yer alan ve hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarının altında kalan ihalelerde iş deneyimini gösteren belgelerin istenilmesi idarelerin takdirindedir. Ancak, hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilecek danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde iş deneyimini gösteren belgelerin istenilmesi zorunludur.

Hizmet İhalelerinde Benzer İş

Hizmet alımı ihalelerinde birden fazla iş benzer iş olarak belirlenebilir mi?

Birden fazla işin benzer iş olarak belirlenmesi halinde bu işlerin birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı benzer iş olarak kabul edileceğinin şartnamede belirtilmesi gerekmektedir. Şartnamede bu konuya ilişkin bir açıklık bulunmaması halinde, benzer iş olarak belirlenen işlerin her birinin ayrı ayrı benzer iş olarak kabul edilmek suretiyle değerlendirme yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.

Hizmet İhalelerinde İş Deneyim Belgeleri

Hizmet ihalelerinde iş durum, iş denetleme ve iş yönetme belgesi düzenlenebilir mi?

Yapımla ilgili hizmet işleri dışında idarelerce iş durum, iş denetleme ve iş yönetme belgesi düzenlenmeyecektir.

Hizmet İhalelerinde Alt Yüklenici İş Deneyim Belgesi

Hizmet alımı ihalelerinde “Alt Yüklenici İş Bitirme” belgesi düzenlenebilir mi?

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 45. maddesi çerçevesinde, ihale dokümanında alt yüklenici çalıştırılabileceği öngörülen işlerde, belge düzenlemeye yetkili kurum veya kuruluşun onayı ile çalıştırılan alt yükleniciler için; sözleşmesinin tamamını bir bütün olarak gerçekleştirip bitirmek ve idare tarafından o işin kısmî kabulü veya esas sözleşmeye konu işin kabulü yapılmak şartıyla, yaptıkları işin esas sözleşme fiyatları ile hesaplanan tutarını geçmemek üzere, kendi sözleşmelerinde yazılı bedel esas alınarak “Alt Yüklenici İş Bitirme” belgesi düzenlenecektir. Ancak, belge düzenlemeye yetkili kurum veya kuruluşun onayı alınmaksızın çalıştırılan alt yükleniciler için alt yüklenici iş deneyim belgesi düzenlenemeyecek ve bu kapsamdaki işler idarelerce iş deneyimi olarak kabul edilemeyecektir.

Kapasite Raporu

Kapasite raporu nasıl istenilmelidir?

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 41. maddesinde, idareler tarafından alımın niteliği göz önünde bulundurulmak suretiyle “mesleki ve teknik yeterlik kriteri” olarak kapasite raporuyla ilgili düzenleme yapılabileceği hüküm altına alınmıştır. Bu çerçevede, yüklenicinin mutfağında veya tesisinde yemek üretiminin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü yemek hizmeti alımı ihalelerinde kapasite raporuna ilişkin olarak idari şartnamede istenebilecek günlük üretim miktarı, idarenin günlük yemek ihtiyacını aşmayacak şekilde belirlenecektir. İdarenin kendi mutfağında yemek üretiminin gerçekleştirileceği yemek hizmeti alımı ihalelerinde ise idarece öngörülecek kapasite raporuna ilişkin günlük üretim miktarı, idarenin günlük yemek ihtiyacının yarısını (1/2) geçmeyecektir. İhale dokümanında, üretim miktarı belirtilmeden aday veya isteklilerce kapasite raporu sunulacağına yönelik bir düzenleme yapılmayacaktır.

Kapasite Raporunun Sunulması

Kapasite raporu nasıl sunulmalıdır?

Aday veya istekli tarafından sunulan kapasite raporunun, adayın veya isteklinin kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odası ya da esnaf ve sanatkârlar odası tarafından mevzuatına uygun olarak düzenlenmesi ve ihale veya son başvuru tarihinde geçerli olması zorunludur.

Hizmet İhalelerinde İstenmeyecek Belgeler

Hizmet alımı ihalelerinde kalite ve standarda ilişkin hangi belge ve sertifikalar istenmeyecektir?

Hizmet alımı ihalelerinde; Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Yönetim Sistemi (HACCP), İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi  (OHSAS), Bilgi Teknolojisi-Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (ISO 22000), Sosyal Sorumluluk Standardı (SA 8000), İyi Hijyen Uygulamaları (GPP) gibi kalite ve standarda ilişkin belgeler ve sertifikalar istenmeyecektir.

Hizmet İhalelerinde Kalite Yönetim Sistem Belgesi

Hizmet alımı ihalelerinde hangi durumlarda kalite yönetim sistem belgesi istenmemelidir?

İdarelerin kendi hizmet binalarında veya diğer görev sahalarında gerçekleştirilen hizmet alımı ihaleleri (örneğin; temizlik, özel güvenlik, hasta ve ziyaretçi yönlendirme, veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi, yemek hazırlama ve dağıtım hizmetleri gibi) ile personel/ öğrenci taşıma hizmetleri ve araç kiralama hizmet alımı ihalelerinde kalite yönetim sistem belgesi istenmeyecektir.

Hizmet İhalelerinde Çevre Yönetim Sistem Belgesi

Hizmet alımı ihalelerinde hangi durumlarda çevre yönetim sistem belgesi istenmemelidir?

İdarelerin kendi hizmet binalarında veya diğer görev sahalarında gerçekleştirilen hizmetler (örneğin; temizlik, özel güvenlik, hasta ve ziyaretçi yönlendirme, veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi, yemek hazırlama ve dağıtım hizmetleri gibi) ile niteliği gereği çevre yönetim sistem belgesi istenmesi uygun olmayan hizmet alımı ihalelerinde (personel ve öğrenci taşıma hizmetleri, araç kiralama, mesleki eğitim, toplantı ve organizasyon hizmetleri gibi) çevre yönetim sistem belgesi istenmeyecektir.

Haşerelere Karşı İlaçlama Hizmeti

İhale konusu hizmet, sadece haşerelere karşı ilaçlama hizmeti ise hangi belgenin istenilmesi gereklidir?

İhale konusu hizmet, sadece Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında yerine getirilen ilaçlama hizmeti ise idari şartnamenin “İhaleye Katılabilmek İçin Gereken Belgeler ve Yeterlik Kriterleri” başlıklı maddesinin “ihale konusu hizmetin yerine getirilmesine ilişkin olarak ilgili mevzuat gereği alınması zorunlu olan belgelere” ilişkin alt maddesinde “Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaç Uygulama İzin Belgesine” yer verilmesi gerekmektedir.

Edat Yücel Seyhan

2003-2007 yılları arasında Kamu İhale Kurumu uzmanlığı, 2007-2011 yılları arası Ankara İdare Mahkemesi üyeliği, 2011-2016 yılları arası Danıştay 13. Daire üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Birisi Kamu İhale Hukuku alanında olmak üzere iki adet ortak kitap çalışması, çoğu ihale hukuku alanında olmak üzere çok sayıda makale çalışması bulunmaktadır.

All stories by:Edat Yücel Seyhan

Leave a Reply

      error: Content is protected !!